Bible Study Guides


Languages:    ChineseEnglishGermanHungarianMacedonianNorwegianRomanianSpanishSwedish


divider
Дали има нешто преостанато во кое можеш да веруваш?
2,002 Reads
 Lesson #1
Во овие денови на неморалност - кога милиони денари се украдени преку нечесност, кога големите водачи на народот се покажаа недоверливи; кога сигурните места за инвестиции се ретки; кога лагата речиси изгледа нормална во политиката; кога највисоките функционери не можат да ги решат националните проблеми; кога порнографијата е заштитена со закон; кога нема правда во судството; кога оние на кои што...divider
Дали Бог го создаде ѓаволот?
3,304 Reads
 Lesson #2
Повеќето луѓе во светот се измамени од еден зол гениј кој настојува да ги уништи нивните животи - брилијантен ум наречен ѓавол или сатана. Меѓутоа овој принц на темнината е нешто многу повеќе отколку што ти мислиш. Многумина велат дека тој е само митска фигура, меѓутоа Библијата кажува дека тој е вистински и дека измамува семејства, цркви а дури и нации за да ја зголеми тагата и болката. Ви ги пре...divider
Спасен одозгора
2,441 Reads
 Lesson #3
Замисли си го ужасот да бидеш во океан со гладни, смртоносни ајкули блиску до тебе! Тогаш замисли колку би се чувствувал благодарно и олеснето доколку би бил однесен на сигурно место. Факт е дека секоја личност на оваа планета е загубена во еден таков океан. Нам итно ни е потребно избавување, не од брод или хеликоптер туку од нашиот небесен Отец. Бог те љуби тебе толку многу што Тој го прати Својо...divider
Величествениот град во вселената
2,069 Reads
 Lesson #4
Колку голем град! Њујорк, Токио и Лондон се ништо во споредба! Почекај само додека ги дознаеш восхитувачките факти за овој гигантски град што може да патува низ вселената. Сето тоа е факт, а не научна фантазија! Информациите во оваа лекција ќе ја воодушеви твојата душа и ќе ти даде надеж за иднината....divider
Решенија за среќен брак
3,705 Reads
 Lesson #5
Како што можеби имаш слушнато, скоро половина од денешните бракови завршуваат со развод, оставајќи позади себе горчливи сопружници и збунети деца. Нека тоа не ти се случи тебе! Без оглед на тоа дали минуваш низ тешки времиња во твојот брак или доживуваш брачна среќа, или можеби и ако не си во брак меѓутоа размислуваш за тоа, во оваа лекција има некои бесплатни но докажани совети за да ти помогнат ...divider
Запишани на камен!
1,913 Reads
 Lesson #6
Пред многу години, Бог го запишал својот закон на камен, и до ден денес тој е сe уште валиден! Потполно е вистинито тоа дека кршењето на било кој негов дел секогаш е проследено со негативни последици. Зар не е логично со цел да се зачува редот и мирот во нашите градови дека треба да се почитуваат цивилните закони? Кога станува збор за нашите животи, овој ист принцип важи и кај Божјиот закон - десе...divider
Загубениот ден во историјата
1,958 Reads
 Lesson #7
Дали знаете дека постои еден многу важен ден кој скоро насекаде е заборавен? Запрепастувачко е тоа што само малку луѓе се свесни за тоа нешто, затоа што станува збор за еден од најважните денови во целата човечка историја! Тоа не е само ден од минатото, туку ден и на сегашноста и на иднината. Уште повеќе е важен фактот дека она што се случило на овој занемарен ден може да има фундаментално влијани...divider
Конечното избавување
2,111 Reads
 Lesson #8
Ова не е измислица - еден ден, ќе бидете ослободени од секаква болка, глад, самотија, криминал и хаос што денес се присутни во светот. Зарем не ви звучи прекрасно сето ова? Но вашиот избавител нема да биде некој харизматичен водач од овој свет....не, Тој е многу посупериорен од тоа! Исус доаѓа наскоро, но денес постојат многу погрешни размислувања околу тоа какво ќе биде Неговото доаѓање. Затоа по...divider
Чистота и сила!
1,789 Reads
 Lesson #9
Дали ти е доста од тоа да ги повредуваш оние што ги сакаш и да ја рануваш својата совест? Дали живееш во постојано каење за грешките во минатото. Дали некогаш си посакувал да се искапеш и да излезеш чист одвнатре и однадвор. Тогаш имаме многу добри вести за тебе...ти можеш! Бог има план кој целосно ќе ги измие сите твои гревови и ќе ти даде сила да не грешиш повеќе - изгледа неверојатно? Библијат...divider
Дали мртвите
2,372 Reads
 Lesson #10
Смртта е можеби најпогрешно разбраната тема на денешницата. За мнозина таа е обвиткана во мистерија и предизвикува морничави чувства на страв, несигурност, па дури и безнадежност. Други пак веруваат дека веќе непостоечките ближни не се воопшто мртви, туку дека живеат со нив во некоја друга димензија! Други пак сe уште се збркани околу поимите како што се телото, духот и душата. Но дали воопшто е в...divider
Дали ѓаволот има власт над пеколот?
2,183 Reads
 Lesson #11
Дали Бог навистина го вработил ѓаволот – дали тој е главен за пеколот мереќи ја казната на загубените? Скоро целиот свет верува во овој небиблиски концепт за пеколот, и ти треба да знаеш што навистина Библијата вели за тоа. Немој да бидеш излажан, затоа што какво што е твоето верување за пеколот ќе влијае врз тоа какво ќе биде твоето мислење за Божјиот карактер! Помини неколку моменти за да ги доз...divider
Илјада години на мир
1,962 Reads
 Lesson #12
Можете да бидете сигурни дека тоа наскоро ќе се случи - неверојатни илјада години кои ќе настапат по Христовото враќање. Ѓаволот не сака да знаете за неговото 1000 годишно ропство, затоа што тогаш ќе биде откриен неговиот вистински карактер. Всушност, тој има своја лажна верзија за милениумот, сè со цел да ве измами! Ова проучување е неверојатно и фасцинантно кое целосно ќе го затресе сето она што...divider
Божјето бесплатно здравствено осигурување
2,160 Reads
 Lesson #13
Лекарската нега денес е од неоценлива вредност – меѓутоа, нели би било прекрасно кога нам повеќе не би ни требалe доктори? Дали знаеш дека постои докажан начин за многу лекари да останат без работа? Грижи се за своето тело! Научниците истапуваат со опасни предупредувања за холестеролот, тутунот, стресот, дебелината и алкохолот. Зошто да ја ризикуваш својата иднина? Здравствените установи се полни...divider
Дали послушноста претставува легализам?
1,927 Reads
 Lesson #14
Луѓето можеби мислат дека можат да не бидат фатени прекршувајќи ги сообраќајните закони или мамејќи во плаќањето на својот данок, меѓутоа Бог и Неговите закони функционираат многу поинаку. Бог го гледа сето она што ние го правиме, го слуша сето она што го зборуваме, и Тој навистина е заинтересиран за тоа како ние се однесуваме. Додека Господ нуди простување за нашите гревови, сепак сé уште постоја...divider
Кој е антихристот?
2,693 Reads
 Lesson #15
Кој е Антихристот? Зла алијанса или злотворна индивидуа? Некои велат дека неговото појавување ќе се случи во иднина. Други велат дека тој се појавил одамна во времето на стариот Рим. Меѓутоа, Библијата вели дека тој е жив денес! Библиските пророштва учат дека антихрист силата ќе одигра клучна улога во завршните настани на земната историја. Дали ти знаеш кој е тој? Дали си сигурен? Треба да бидеш, ...divider
Ангелски пораки од вселената.
2,191 Reads
 Lesson #16
Ангелите се вистински! Понекогаш наречени херувими или серафими, овие моќни службени духови се појавуваат низ целата библиска историја. Честопати се среќаваат како им помагаат и ги водат Божјите избраници, а понекогаш и како го казнуваат злото - но една од нивните најважни задачи е да ги откријат и разјаснат пророштвата. Дали знаете дека Бог испратил посебна порака преку своите ангели до вознемире...divider
Бог го зацрта планот
1,736 Reads
 Lesson #17
Ние сите знаеме дека пред 3.500 години, при планината Синај, на големиот собир, Бог му ги дал на Мојсеј Десетте Заповеди. Меѓутоа, повеќето луѓе не знаат дека истовремено, Бог му дал на Мојсеј нацрт план за една од најтаинствената градба која некогаш е изградена – светилиштето. Таа сигурно морала да биде важна затоа што Израелците не можеле да влезат во Ветената Земја сè додека таа не била завршен...divider
Точно на време! Откриени пророчките времиња!
2,002 Reads
 Lesson #18
Врзете ги појасите! Во оваа лекција ќе го откриеме најдолгиот пророчки период во Библијата - пророштво кое совршено го прорекува првото Христово доаѓање на земјата и времето на неговата смрт. Во 16. лекција "Ангелски пораки од вселената", научивме дека Бог има неверојатно важна вест која мора да ја слушне целиот свет, пред Христос да се врати! Во првиот дел од таа вест Бог им заповеда на луѓето да...divider
Случајот затворен!
1,855 Reads
 Lesson #19
Поротата е присутна, пресудата се чита...случајот е затворен! Многу сериозно нешто. Денот брзо наближува кога животот на секоја личност која некогаш живеела ќе биде прегледан пред сèзнајните Божји очи (2. Коринтјаните 5:10). Но ова нека не те алармира! Милиони веќе имаат откриено дека пораката за судот во оваа лекција е многу добра вест! Во четири случаи кога книгата на Откровението го споменува г...divider
Жигот на Ѕверот
3,190 Reads
 Lesson #20
Истетовиран број, компјутерски чип под кожата, или нешто уште потаинствено? Ова е едно од најпогрешно разбраните пророштва во целата Библија, а сепак толку важно, правилно да се разбере. Во проучувањето на оваа тема за жигот на ѕверот, мораме да потенцираме некои доста чувствителни точки, да споменеме имиња и да бидеме конкретни. Да се разговара на оваа тема денес воопшто не е популарно, но мораме...divider
С.А.Д. во библиските пророштва
2,275 Reads
 Lesson #21
Можеби ќе бидеш изненаден кога ќе откриеш дека Соединетите Американски Држави се појавуваат во Библиските пророштва. Но тоа е вистина. Америка ќе има водечка улога во завршните настани на планетата Земја. Те очекуваат додатни изненадувања во ова проучување, што Исус ги открива за водечката нација во светот. Те молиме прочитај Откровение 13:11-18 пред да ја проучуваш оваа лекција. Тие осум стиха се...divider
Другата жена
1,961 Reads
 Lesson #22
Секој брак треба да биде заснован на доверба - исто така и во нашата заедница со Христа треба да му останеме верни Нему и на Неговата реч. Откровението зборува за вистинската Христова невеста, но има и една друга жена, која се обидува да ги оттргне верните од Божјата реч. Откровението ни открива шокантна вест за Вавилон, другата жена. Вавилон е паднат, и Божјиот народ мора да ги избегне неговите и...divider
Христовата невеста
1,770 Reads
 Lesson #23
Библијата вели дека постои само едно тело, или црква, во која Исус го повикува Својот народ во последното време – Христовата невеста. Некои луѓе тоа ги нервира, затоа што денес постојат илјадници цркви, кои се нарекуваат себеси христијански. Буквално секоја тврди дека е Божја црква, но сепак тие многу се разликуваат меѓу себе во толкувањето на Библијата, верата и практикувањето на истата. Невозмож...divider
Дали астролозите и окултистите се вдахновени од Бога?
1,490 Reads
 Lesson #24
Доколку одеднаш се појави некаков си самопрогласен пророк и започне да привлекува луѓе околу себе со примамливи пораки, лечејќи болни, воскреснувајќи мртви, симнувајќи оган од небото и разоткривајќи ги вашите тајни - дали би му поверувале? А дали би требало да му верувате? Вашата вечна судбина можеби ќе зависи токму од вашата можност да можете да разликувате кој е лажен, а кој вистинит пророк. Зат...divider
Дали имаме доверба во Бога?
1,760 Reads
 Lesson #25
Дали имаш доверба во Бога? Вистина е дека многу луѓе ќе кажат да, меѓутоа тие не делуваат така. И полошо од тоа, затоа што тие немаат доверба во Него, тие крадат од него! Како тоа? ќе речеш ти, “Никој не може да краде или проневери од Бога.” Меѓутоа Божјата порака до Неговиот народ гласи: “Вие крадете од мене” (Малахија 3:8). Вистинските записи докажуваат дека милијарди луѓе крадат од Бога, и што ...divider
Љубовта која трансформира
2,353 Reads
 Lesson #26
Да се биде вљубен менува сè. Како на пример: Една млада девојка, студент, читала голема книга подготвувајќи се за испит. Читањето по извесно време и здодеало и не можела да се фокусира на нејзината содржина. Но потоа таа сретнала млад и убав професор на универзитетот, и многу брзо се вљубила. Подоцна откако заклучила дека автор на книгата што таа ја читала бил токму тој, за една вечер ја прочитала...divider
Точка од која нема враќање
1,986 Reads
 Lesson #27
Кога еден падобранец ќе се приближи до вратата на авионот и скокне од него, тој знае дека веќе не може да се врати назад. Кога ќе започне да паѓа доколку не го отвори падобранот, ништо друго не може да го спаси и тој сигурно ќе заврши со ужасна смрт. Каква трагедија! Но постои нешто полошо што може да и се случи на една личност. Навистина, далеку полошо е да се дојде до точка од која нема враќање ...Back To TopExplore our free book library

Tell Us Your Story!

Changed Lives

God's promises to you!

Featured Media
Amazing Facts Presents
What does it really mean to "speak in tongues"? God is not the author of confusion.
Free Online Book Library
Examines every Bible text which refers to Sunday.

New in the Media Library!
Book Library (French)
L'un des sujets qui a suscité le plus de confusion sur le plan théologique est celui de l'enfer. Le clergé le traite avec maladresse et les laïcs le déforment au point où le mot n'est plus qu'un vulgaire juron. Partout, les gens se posent les mêmes questions: Qu'est-ce que l'enfer et où est-il? Quel sort est réservé aux méchants? Est-ce qu'un Dieu d'amour torture des personne durant toute l'éternité?
Storacles (Zomi)
Abraham in Pasian hopihna atelzak mahmah laitakin khuavak nailo hi. “Abraham aw, na it mahmah khat bek na neih na tapa Moriah mualte lakah kong lahna munah hong paipih inla kithohna, biakpiakna-in hong pia in.” Piancil 22:1,2.
Amazing Facts of Faith
More and more of the world is turning to renewable forms of energy to power their needs. But in many places, the potential for all this power isn’t being harnessed. Interestingly, that very same phenomenon is happening in our spiritual lives—we're not harnessing the power God has in store for us to live a Christ-like life. How can you change that?
           

About Us
Our Story
We Believe
About Pastor Doug
Our Other Websites
Contact Us
Employment
Volunteer Opportunities
News and Features
News
From Pastor Doug
Inside Report
Bible Prophecy Seminars
Changed Lives
Email Newsletter
Broadcast
Media Library
Station Locator
AFTV

Bible Study
Enroll Online
Bible Study Guides
Storacle Lessons
Free Online Book Library

Training
AFCOE
AFCOE To Go
Empowered Church

AFBookstore
New Releases
Sign up for Email Specials

DONATE NOW
Donate Now
Donate by Program
Donate by Project
Latest Opportunity
Estate Gift
My Account
(916) 434-3880   |    Site Map   |    AF iTools   |    Privacy Statement   |    Terms of Use
Copyright 2012 by Amazing Facts Inc.   |           Amazing Facts