Storacle Lessons


Languages:    ArabicEnglishFrenchGermanJapaneseMacedonianNorwegianRomanianSpanishSwedishZomi


divider
Милениумскиот Човек
1,629 Reads
 Lesson #1
Пространото Вавилонско царство беше богато и напредно, па сепак царот Навохудоносор не спиел мирно во својот царски кревет. Колку ќе потрае ова златно доба, се прашувал, и што ќе стане со неговата империја откако него ќе го нема повеќе?

Со ова вознемирувачко прашање на ум, големиот монарх се занел и заспал. Таа вечер, живописен лик на висок повеќеметален човек блеснал во неговиот ум во...divider
Назад кон Ерусалим
1,598 Reads
 Lesson #2
Исусовите ученици биле целосно потиштени. Сите нивни надежи и соништа за новото Господово царство биле заковани на крстот претходниот петок. Натоварени со болка и збунетост, Клеопа со својот сопатник пополека патувале по патот од Ерусалим кон своите домови во малото гратче Емаус на оддалеченост од околу 10 километри. Како што сонцето заоѓало тоа неделно попладне а тие газеле по нерамниот п...divider
Царот доаѓа
1,481 Reads
 Lesson #3
Готолија, немилосрдната царица на Јуда, била позлобна дури и од Језавела. По смртта на нејзиниот син Охозиј, таа за кратко време ја одзела контролата над царството егзекутирајќи ги сите нејзини внуци кои би можеле да бидат наследници на престолот. „Ама Јосавеа, ..... сестра Охозиина, го зеде Охозиевиот син Јоас ..... го сложи со доилката во спалната. Така го спаси од Готолија, та не беше по...divider
Бунтовниот Принц
1,560 Reads
 Lesson #4
Aвесалом бил најубавиот, најснаодливиот и најамбициозниот од Давидовите синови. Библијата вели: „ Во сиот Израел немаше човек толку убав како Авесалома, кому би можеле да се искажат толку пофалби: од одот на ногата негова до врвот на главата негова, во него немаше недостаток.“ 2 Самуилова 14:25.

Но овој решителен млад принц сакал повеќе од само обожување на неговата импресивна појава....divider
Најголемата жртва
1,641 Reads
 Lesson #5
Небото беше сè уште темно кога стариот патријарх јасно ги слушнал Господовите зборови: „Аврааме! ..... Земи го својот син, својот единец Исак, кого го љубиш, и отиди во месноста Морија и принеси го таму како жртва паленица, на ридот што ќе ти го покажам.“ Битие 22:1, 2.

Аврам почнал да трепери кога помислил на застрашувачките последици од оваа заповед. Бог ветил дека преку Исака ќе про...divider
Царскиот Закон
1,509 Reads
 Lesson #6
Откако Медо-Персискиот цар Дариј, го освоил Вавилон, тој ги егзекутирал сите вавилонски владини функционери, освен еден. Тој среќник бил Даниел, слуга на вистинскиот Бог. Седумдесет години порано, тој како заробеник бил однесен од Јуда во Вавилон каде што успеал да дојде до самата царска палата и да служи како советник на вавилонските цареви. Низ целото царство Даниел станал познат како оно...divider
Плитари без плева
1,824 Reads
 Lesson #7
Пред Мојсеј да му пристапи на египетскиот цар и да побара слобода за израелскиот народ, тој заедно со својот брат, Арон, имале средба со угнетуваните израелски водачи. На оваа нивна средба, Мојсеј и Арон го охрабриле народот да му се посвети на Бога и им порачале на Израелците дека Бог многу скоро ќе ги избави од ропството со Својата моќна рака.

Израелците работеле седум дена седмично ...divider
Славното царство
1,488 Reads
 Lesson #8
Откако Соломон бил поставен како нов цар на Израел, Господ му се јавил на сон и му рекол: „Барај што да ти дадам.“ 1 Цареви 3:5. Младиот цар можел да побара пари, слава, долг живот, но тој не го сторил тоа. Наместо тоа, побарал мудрост за да може праведно да управува со Божјиот народ. Како одговор на неговата понизна и искрена молитва, Господ му дал на Соломон огромна мудрост и проникливост...divider
Гатачката од Ен-дор
1,651 Reads
 Lesson #9
Царот Саул го губел разумот и треперел од страв. Се собрала целата Филистејска армија да ги нападне многу помалите и послаби трупи на Израел. Саул низ плач велел: „Само да беше Самуил овде, тој ќе ми кажеше што да правам.“ Но големиот Израелев пророк веќе неколку години како беше починат.

Остарениот цар очајно се обидувал да пронајде некаков совет од другите пророци и свештеници, но Го...divider
Пеплосани градови
1,510 Reads
 Lesson #10
Aврам знаел дека неговиот внук прави голема грешка кога Лот одлучил со своето семејство да се пресели во Содом. Градовите во Јорданската долина биле убави и раскошни, но исто така и многу расипани. „А жителите на Содом беа многу зли и грешни пред Господа.“ Битие 13:13. Конечно, Господ одлучил да ги уништи овие грешни градови заради нивните ужаси, но најнапред пратил два ангели во Содом за ...divider
Река на животот
1,629 Reads
 Lesson #11
Нееман бил храбар, богат и познат командант на сириската армија кој добил лепра, најстрашната болест во библиско време. Лепрата значела изолација од своите сакани и бавна и страшна смрт. Слугинката од еврејско потекло која работела во куќата на Нееман рекла дека доколку нејзиниот господар само отиде кај Елисеј Израелецот, тој би го излечил од лепрата.

Спремен да се фати и за сламка во ...divider
Починка за земјата
1,485 Reads
 Lesson #12
Нашиот свет бил создаден во една совршена природна рамнотежа. Човекот, животните и растенијата живееле во целосна хармонија. Но со влегувањето на гревот, сè се променило. Човекот почнал да јаде животни, а животните почнале да се јадат едни со други. Насекаде почнало да никнува трње и чичка. Проклетството на гревот ја зафатило и почвата. Господ му рекол на Каин: „Ќе ја обработуваш земјата, н...divider
Поклонување на Вавилон
1,472 Reads
 Lesson #13
Царот Навохудоносор дава сигнал, се засилува музиката од илјадници инструменти, паѓа завесата, и на дневното сонце се открива заслепувачки, 27 метарски кип од злато. Тогаш според царевата заповед, сите официјални лица кои се собрани во долината Дура паѓаат ничкум на земја со длабока почит. Сите се поклонуваат освен три млади Евреи, кои се слуги на великиот Цар.

Навохудоносор зрачел со ...divider
Жигот на Каин
1,769 Reads
 Lesson #14
Првите два сина на Адам и Ева во многу се разликувале како личности и според однесувањето. Каин тежнеел да биде фармер и градител, а Авел уживал да скита по ридиштата и ливадите со своите стада.

Откако гревот навлегол на релативно младата земја заради непослушноста на Адам и Ева, Бог воспоставил жртвен систем и им објаснил дека без пролевање на крв не е можно да има прошка за гревовите...divider
Небесен модел
1,513 Reads
 Lesson #15
Никогаш порано Господ не покажал толку големи знаци и чуда како кога Ги извел Израелците од египетското ропство. Зло по зло удирале врз царството на Фараонот сè додека тој не бил присилен да ги ослободи своите робови. Потоа Господ го разделил Црвеното море и ја повел младата нација кон слободата, а непријателите ги потопил позади нив.

Откако навлегле во пустината, Господ мнозина од св...divider
Чистење на храмот
1,473 Reads
 Lesson #16
Исус бил видно разжалостен кога влегол во предворјето на храмот и го видел метежот. Буквално на секоја страна можел да види торови преполни со животни и можел да ги слушне трговците како викаат и како се пазарат за повисока цена со посетителите. Гукањето на гулабите, блеењето на јагнињата и мукањето на телињата се мешале сите заедно со смрдеата и формирале заеднички хаос.

Овој џумбус н...divider
Приказна за двете жени
1,894 Reads
 Lesson #17
Завладеала тишина во царевата судска сала, и сите погледи биле вперени во цар Соломон. Неговите слуги се прашувале као младиот цар ќе го реши овој замрсен случај.

Две самохрани мајки живееле во иста соба, и двете скоро во исто време родиле машко дете. Во текот на ноќта една од нив случајно го налегнала своето дете и тоа се загушило. Кога се разбудила изутрината и забележала дека детето...divider
Небесни прозорци
1,579 Reads
 Lesson #18
Јаков никогаш не се почувствувал толку скуден и осамен - а сетоа тоа само затоа што бил измамлив и алчен. Најпрво Јаков го поткупил Исава, неговиот постар близнак, да му го земе неговото првенство. Потоа, со помош на својата мајка, го измамил неговиот слеп татко, Исак, примајќи го од него татковиот благослов што со право му припаѓал на Исав.

Сега Јаков бил приморан да бега од до...divider
Танцот на ќерката
1,544 Reads
 Lesson #19
Жената на царот Ирод, Иродијада, го мразела Јован Крстител. Пустинскиот пророк си дозволил да ја нарече прељубница затоа што го напуштила својот маж Филип за да се омажи со неговиот злобен но побогат брат. Злобната царица одлучила да го искористи своето влијание над Ирод за да се справи со Јован. Прво, го натерала својот маж да го уапси. Потоа, побарала Јован да биде егзекутиран, но Ирод од...divider
Десет пати помудар
1,608 Reads
 Lesson #20
Кога царот Навохудоносор го опседнал градот Ерусалим, илјадници Евреи биле однесени како пленици во Вавилон. Царот му заповедал на својот слуга Асфеназ, да избере надарени млади луѓе од еврејските пленици кои би биле во палатата за време од три години и би ги учеле вавилонскиот јазик и мудрост за да подоцна можат да му служат на царот.

Даниел, Ананиј, Мисаил и Азариј биле забележани од...divider
Глас од пустината
1,622 Reads
 Lesson #21
Исус рекол: „Вистина ви велам, меѓу родените од жени не се подигнал поголем од Јована Крстител.“ Матеј 11:11. Што знаеме за овој пустиник за кого Исус вели дека е најголем од пророците?

Кога Јован започнал да проповеда во Јудејската пустина, доаѓале луѓе со километри оддалечени само да го слушнат овој моќен, бестрашен и понизен весник. Во сушта спротивност со религиозните лидери на тоа...divider
Проверка на пророците
1,680 Reads
 Lesson #22
Ахав, злобниот израелски цар, сакал повторно да го освои Галатскиот Рамот од Арамејците. Но му била потребна помош, па затоа побарал од добриот јудејски цар Јосафат да и се придружи на неговата кампања против нивниот заеднички непријател. Јосафат рекол дека има желба да ги здружи силите со Ахав, но дека претходно треба да побараат совет од Господа.

Ахав се одрекол од Господа и со години наназ...divider
Сад со масло
1,466 Reads
 Lesson #23
Елисеј можел да го види очајот кај младата вдовица. Таа се фрлила пред нозете на стариот пророк и во плач му рекла: „Сега дојде заемодавачот за да ми ги земе двата сина и за да ги направи свои робови!“ Се случило нејзиниот маж да умре неочекувано и да ја остави со голем долг. Во библиско време, позајмувачот имал право да го земе имотот во свој посед па дури да ги земе и децата како отплата ...divider
Над толпата
1,492 Reads
 Lesson #24
Петар го сакал Исуса, но го сакал и одобрувањето од толпата. За време на последната вечера кога Исус ги предупредил апостолите дека сите ќе се одречат од Него, Петар скокнал на нозе и дал избрзано ветување дека дури и сите да згрешат, тој никогаш нема да се одрече од Него. Исус на ова му одговорил: „Вистина ти велам, уште ноќеска трипати ќе се одречеш од Мене, пред да пропее петел.” Стих 34...Back To TopExplore our free book library

Tell Us Your Story!

Changed Lives

God's promises to you!

Featured Media
Amazing Facts Presents
The most important words are the words of God that He engraved in stone. The Ten Commandments are not suggestions.
Free Online Book Library
An oxymoron is a phrase in which words of contradictory meanings are used together for special effect—for example, wise fool or legal murder. Some can be quite humorous, such as pretty ugly, working vacation, or jumbo shrimp. A new phrase used by some Christians also qualifies as an oxymoron: carnal Christians.

New in the Media Library!
Amazing Facts Presents
The most important words are the words of God that He engraved in stone. The Ten Commandments are not suggestions.
Amazing Facts Presents
How is Jesus going to come again? The Bible says the devil will attempt to impersonate Christ's return but we don't want to be deceived.
Amazing Facts Presents
There are several times in history when God has given dreams so we can know where we are in the biblical continuum of history. Nebuchadnezzar’s dream of the image outlines the history of the main world empires that impact God's people from the time of Daniel to the end of this world. God gives these prophecies so we will know He is not surprised by world events. He has a plan for your life.


(916) 434-3880   |    Site Map   |    AF iTools   |    Privacy Statement   |    Terms of Use
Copyright 2012 by Amazing Facts Inc.   |           Amazing Facts