Above the Crowd

5,415 Reads  |   Print Friendly
Previous: A Jar of Oil
Above the Crowd
Lesson #24
Peter loved Jesus, but he also loved the approval of the crowd. During the last supper when Jesus warned the apostles that they would all forsake Him, Peter jumped to his feet and brashly vowed that even if all others would be offended, he would never forsake Him. Jesus replied, "This night, before the cock crow, thou shalt deny me thrice." Verse 34. Peter meant well, but he did not recognize the pride in his own heart. Later that night when the mob came to arrest Jesus and all were watching, Peter pulled out a sword to defend His Master. But just a few hours later at His trial, as Peter was being mocked by the enemies of Jesus, he denied three times that he even knew Him. Each time Peter became more bold, until he finally denied Him with swearing and cursing (Verse 74). Then the rooster crowed. At that very moment, Jesus was in the judgment hall, being beaten by the guards. Peter saw Jesus turn and look at him with love and compassion, and it broke his heart. "And Peter remembered the word of the Lord, how he had said unto him, Before the cock crow, thou shalt deny me thrice. And Peter went out, and wept bitterly." Luke 22:61, 62. From that day forward, Peter was a different man. He no longer lived to please the crowd, but was determined to please only God. After his conversion, when brought before the Jewish council and threatened with beating if he continued preaching about Jesus, Peter fearlessly answered, "We ought to obey God rather than men." Acts 5:29. Peter forever proved his loyalty and love for Jesus when he chose to be crucified upside down by the Roman emperor Nero rather than to deny his Lord again.
1. How does God determine whether or not we are on His side?

1. How does God determine whether or not we are on His side?

Matthew 7:21. Not every one that saith unto me, Lord, Lord, shall enter into the kingdom of heaven; but he that ______ the will of my Father which is in heaven.

Romans 6:16 Know ye not, that to whom ye yield yourselves servants to obey, his servants ye are to whom ye obey; whether of sin unto death, or of obedience unto righteousness?


Answer :  ____________________

NOTE:   It is a simple principle that our loyalties are determined by who we listen to. If we say we are servants of God but take our instructions from the devil or the world, we are deceiving ourselves.

2. When the commands of God and men conflict, whom did Peter say we should obey?

2. When the commands of God and men conflict, whom did Peter say we should obey?

Acts 5:29. Then Peter and the other apostles answered and said, We ought to obey ______ rather than men.


Answer :  ____________________

NOTE:   After Peter was converted and fell in love with Jesus, he told the Jewish council that his first allegiance was to God. We have learned that in the last days, the laws of the beast and the world will conflict with the laws of God. We must choose now to obey the laws of God--regardless of the consequences.

3. How do we best demonstrate our love for God?

3. How do we best demonstrate our love for God?

John 8:31. If ye continue in my ______, then are ye my disciples indeed.

John 14:15 If ye love me, keep my commandments.

1 John 2:4 He that saith, I know him, and keepeth not his commandments, is a liar, and the truth is not in him.


Answer :  ____________________

NOTE:   The best demonstration of a person's love for Jesus is to do His will, and the law of God is the most perfect expression of His will (Psalms 40:8).

4. According to Jesus, why did the hypocrites act religious?

4. According to Jesus, why did the hypocrites act religious?

Matthew 6:2. That they may have ________ of men.

Matthew 6:5 That they may be seen of men.


Answer :  ____________________

NOTE:   The Bible tells us that "man looketh on the outward appearance, but the Lord looketh on the heart." 1 Samuel 16:7. A genuine Christian will be much more concerned about what God thinks of him than what the world thinks.

5. Is it generally safe to follow the crowd?

5. Is it generally safe to follow the crowd?

Exodus 23:2. Thou shalt not ________ a multitude to do evil.

Matthew 7:13, 14 Enter ye in at the strait gate: for wide is the gate, and broad is the way, that leadeth to destruction, and many there be which go in thereat: Because strait is the gate, and narrow is the way, which leadeth unto life, and few there be that find it.

1 Peter 3:20 In the days of Noah, while the ark was a preparing, wherein few, that is, eight souls were saved by water.


Answer :  ____________________

NOTE:   History seems to indicate that the crowd almost always makes the wrong decisions. It was the crowd that wanted to stone Moses and go back to the slavery of Egypt (Numbers 14:4-10). It was the crowd that cried out, "Crucify him, crucify him." Luke 23:21. And it will be the majority--not the minority--who receive the mark of the beast in the last days (Revelation 13:16).

6. How does Jesus feel when we put the traditions of men before the commandments of God?

6. How does Jesus feel when we put the traditions of men before the commandments of God?

Mark 7:7, 9. Howbeit in _____ do they worship me, teaching for doctrines the commandments of men. ... And he said unto them, Full well ye reject the commandment of God, that ye may keep your own tradition.


Answer :  ____________________

7. Will true Christianity be popular in the last days?

7. Will true Christianity be popular in the last days?

Matthew 24:9. Ye shall be ______ of all nations for my name's sake.

2 Timothy 3:12 Yea, and all that will live godly in Christ Jesus shall suffer persecution.

Revelation 12:17 And the dragon was wroth with the woman, and went to make war with the remnant of her seed.

Revelation 13:15 And cause that as many as would not worship the image of the beast should be killed.


Answer :  ____________________

NOTE:   In the last days, Satan and his followers will wage an all-out war against God's genuine, Bible-believing children.

8. Is it possible to serve both God and the crowd?

8. Is it possible to serve both God and the crowd?

Matthew 6:24. No man can serve two masters: for either he will hate the one, and _____ the other; or else he will hold to the one, and despise the other.

Matthew 12:30 He that is not with me is against me.


Answer :  ____________________

NOTE:   In this battle between Christ and Satan, there is no neutral territory. It is impossible to ride the fence as a spectator. If we are not cooperating with Jesus, we are in fact helping the devil.

9. Is it safe to love a friend or family member more than Jesus?

9. Is it safe to love a friend or family member more than Jesus?

Matthew 10:37. He that loveth father or ______ more than me is not worthy of me: and he that loveth son or daughter more than me is not worthy of me.

Luke 14:26 If any man come to me, and hate [love less dearly] not his father, and mother, and wife, and children, and brethren, and sisters, yea, and his own life also, he cannot be my disciple.

Matthew 12:50 For whosoever shall do the will of my Father which is in heaven, the same is my brother, and sister, and mother.


Answer :  ____________________

NOTE:   Jesus indicates here that the best way to help reach and save our loved ones is to put Him first in our lives. It is always a tragic mistake to put our natural affections for family or friends before our first obligation to our Saviour and Creator.

10. Is it wise to put a prosperous career or earthly treasures before Jesus?

10. Is it wise to put a prosperous career or earthly treasures before Jesus?

Matthew 16:26. For what is a man profited, if he shall gain the whole _____, and lose his own soul? or what shall a man give in exchange for his soul?

Luke 12:15 A man's life consisteth not in the abundance of the things which he possesseth.


Answer :  ____________________

NOTE:   The belief that happiness and security comes from a good job and nice things is a deadly deception. On the contrary, Jesus said, "It is easier for a camel to go through the eye of a needle, than for a rich man to enter into the kingdom of God." Mark 10:25.

11. Is it safe to continue disobeying God's will after He has shown us the truth?

11. Is it safe to continue disobeying God's will after He has shown us the truth?

Hosea 4:6. My people are ________ for lack of knowledge: because thou hast rejected knowledge, I will also reject thee. ... Seeing thou hast forgotten the law of thy God, I will also forget thy children.

Hebrews 10:26 For if we sin wilfully after that we have received the knowledge of the truth, there remaineth no more sacrifice for sins.


Answer :  ____________________

12. What will happen to those who persist in rejecting the truth?

12. What will happen to those who persist in rejecting the truth?

2 Thessalonians 2:10-12. And with all deceivableness of unrighteousness in them that ________; because they received not the love of the truth, that they might be saved. And for this cause God shall send them strong delusion, that they should believe a lie: That they all might be damned who believed not the truth, but had pleasure in unrighteousness.

John 3:19 And this is the condemnation, that light is come into the world, and men loved darkness rather than light, because their deeds were evil.


Answer :  ____________________

NOTE:   The Scriptures teach that Jesus is the truth (John 14:6). To accept or reject the truth in any degree is to accept or reject Jesus.

13. Will those who persecute God's people in the last days believe they are doing the right thing?

13. Will those who persecute God's people in the last days believe they are doing the right thing?

John 16:2. Yea, the time cometh, that whosoever killeth you will think that he doeth God ________.


Answer :  ____________________

14. How did Peter describe those who have learned the truth but refuse to follow it?

14. How did Peter describe those who have learned the truth but refuse to follow it?

2 Peter 2:21, 22. For it had been better for them not to have known the way of righteousness, than, after they have known it, to turn from the holy commandment delivered unto them. But it is happened unto them according to the true proverb, The dog is turned to his own vomit again; and the sow that was washed to her ___________ in the mire.


Answer :  ____________________

15. Does following Jesus involve some struggle and self denial?

15. Does following Jesus involve some struggle and self denial?

Luke 9:23. If any man will come after me, let him ______ himself, and take up his cross daily, and follow me.


Answer :  ____________________

16. Is it safe to procrastinate or postpone a decision to follow Jesus?

16. Is it safe to procrastinate or postpone a decision to follow Jesus?

Hebrews 4:7. To day if ye will _____ his voice, harden not your hearts.

Hebrews 2:3 How shall we escape, if we neglect so great salvation?

2 Corinthians 6:2 Behold, now is the accepted time; behold, now is the day of salvation.


Answer :  ____________________

NOTE:   The best time to listen to God's voice is when you are hearing it, and the best time to do God's will is when He is showing you His will. Satan's favorite trap is to deceive people into thinking that they have plenty of time to make this decision. The devil knows that the convicting voice of God's Spirit will grow quiet if ignored. Untold millions will be lost who were sincerely planning to follow Jesus someday in the future, but "someday" never came.

17. What benefits come as a result of accepting and following the truth?

17. What benefits come as a result of accepting and following the truth?

Psalms 119:165. Great _______ have they which love thy law: and nothing shall offend them.

John 8:32 And ye shall know the truth, and the truth shall make you free.

1 Peter 1:22 Seeing ye have purified your souls in obeying the truth through the Spirit.


Answer :  ____________________

NOTE:   Tremendous peace, security, and freedom come into the hearts and lives of those who receive and obey the truth.

18. What question did Jesus ask Peter three times?

18. What question did Jesus ask Peter three times?

John 21:17. He saith unto him the third time, Simon, son of Jonas, ________ thou me?


Answer :  ____________________

NOTE:   This is the most important question when it comes to a full and complete surrender to the will of God. Do you love Him?

19. The truth will never be popular in this sinful world, and the crowd will almost always take the easy road. But Jesus has shown His incredible love for you by giving His life to pay the price for all your sins. The Lord has a great plan for your life. This is why He has revealed His truth to you. Will you now return that love by giving Him all your heart, by choosing to accept Him as your Lord, and by following where He leads?

19. The truth will never be popular in this sinful world, and the crowd will almost always take the easy road. But Jesus has shown His incredible love for you by giving His life to pay the price for all your sins. The Lord has a great plan for your life. This is why He has revealed His truth to you. Will you now return that love by giving Him all your heart, by choosing to accept Him as your Lord, and by following where He leads?



Answer :  ____________________

  The Flesh and the Spirit (PB) by Joe Crews
The Flesh and the Spirit (PB) by Joe Crews

Related Media

 
Name:  
Email:  
Bible Question:


Name:  
Email:  
Prayer Request:


Other Languages

Related Video

Related Audio

Related Print

God's promises to you!

Back To Top










           

About Us
Our Story
We Believe
About Pastor Doug
Our Other Websites
Contact Us
Employment
Volunteer Opportunities
News and Features
News
From Pastor Doug
Inside Report
Bible Prophecy Seminars
Changed Lives
Email Newsletter
Broadcast
Media Library
Station Locator
AFTV

Bible Study
Enroll Online
Bible Study Guides
Storacle Lessons
Free Online Book Library

Training
AFCOE
AFCOE To Go
Empowered Church

AFBookstore
New Releases
Sign up for Email Specials

DONATE NOW
Donate Now
Donate by Program
Donate by Project
Latest Opportunity
Estate Gift
My Account
(916) 434-3880   |    Site Map   |    AF iTools   |    Privacy Statement   |    Terms of Use
Copyright 2012 by Amazing Facts Inc.   |           Amazing Facts