Other materials in the Macedonian language
Featured Bible Study Guide:
Жигот на Ѕверот
Featured Bible Study Guide:

Жигот на Ѕверот

Истетовиран број, компјутерски чип под кожата, или нешто уште потаинствено? Ова е едно од најпогрешно разбраните пророштва во целата Библија, а сепак толку важно, правилно да се разбере. Во проучувањето на оваа тема за жигот на ѕверот, мораме да потенцираме некои доста чувствителни точки, да спомене...

Bible Study Guides - Macedonian

Во овие денови на неморалност - кога милиони денари се украдени преку нечесност, кога големите водачи на народот се покажаа недоверливи;
Повеќето луѓе во светот се измамени од еден зол гениј кој настојува да ги уништи нивните животи - брилијантен ум наречен ѓавол или сатана.
Замисли си го ужасот да бидеш во океан со гладни, смртоносни ајкули блиску до тебе! Тогаш замисли колку би се чувствувал благодарно
Колку голем град! Њујорк, Токио и Лондон се ништо во споредба! Почекај само додека ги дознаеш восхитувачките факти за овој гигантски град што
Како што можеби имаш слушнато, скоро половина од денешните бракови завршуваат со развод, оставајќи позади себе горчливи сопружници и збунети деца.
Пред многу години, Бог го запишал својот закон на камен, и до ден денес тој е сe уште валиден! Потполно е вистинито тоа дека кршењето
Дали знаете дека постои еден многу важен ден кој скоро насекаде е заборавен? Запрепастувачко е тоа што само малку луѓе се свесни за тоа нешто,
Ова не е измислица - еден ден, ќе бидете ослободени од секаква болка, глад, самотија, криминал и хаос што денес се присутни во светот.
Дали ти е доста од тоа да ги повредуваш оние што ги сакаш и да ја рануваш својата совест? Дали живееш во постојано каење за грешките во минатото.
Смртта е можеби најпогрешно разбраната тема на денешницата. За мнозина таа е обвиткана во мистерија и предизвикува морничави чувства на страв,
Дали Бог навистина го вработил ѓаволот – дали тој е главен за пеколот мереќи ја казната на загубените? Скоро целиот свет верува во овој небиблиски
Можете да бидете сигурни дека тоа наскоро ќе се случи - неверојатни илјада години кои ќе настапат по Христовото враќање.
Лекарската нега денес е од неоценлива вредност – меѓутоа, нели би било прекрасно кога нам повеќе не би ни требалe доктори?
Луѓето можеби мислат дека можат да не бидат фатени прекршувајќи ги сообраќајните закони или мамејќи во плаќањето на својот данок,
Кој е Антихристот? Зла алијанса или злотворна индивидуа? Некои велат дека неговото појавување ќе се случи во иднина.
Ангелите се вистински! Понекогаш наречени херувими или серафими, овие моќни службени духови се појавуваат низ целата библиска историја.
Ние сите знаеме дека пред 3.500 години, при планината Синај, на големиот собир, Бог му ги дал на Мојсеј Десетте Заповеди.
Врзете ги појасите! Во оваа лекција ќе го откриеме најдолгиот пророчки период во Библијата - пророштво кое совршено го прорекува првото Христово
Поротата е присутна, пресудата се чита...случајот е затворен! Многу сериозно нешто. Денот брзо наближува кога животот на секоја личност која
Истетовиран број, компјутерски чип под кожата, или нешто уште потаинствено? Ова е едно од најпогрешно разбраните пророштва во целата Библија,
Можеби ќе бидеш изненаден кога ќе откриеш дека Соединетите Американски Држави се појавуваат во Библиските пророштва.
Секој брак треба да биде заснован на доверба - исто така и во нашата заедница со Христа треба да му останеме верни Нему и на Неговата реч.
Библијата вели дека постои само едно тело, или црква, во која Исус го повикува Својот народ во последното време – Христовата невеста.
Доколку одеднаш се појави некаков си самопрогласен пророк и започне да привлекува луѓе околу себе со примамливи пораки, лечејќи болни,
Дали имаш доверба во Бога? Вистина е дека многу луѓе ќе кажат да, меѓутоа тие не делуваат така. И полошо од тоа, затоа што тие немаат доверба во Него,
Да се биде вљубен менува сè. Како на пример: Една млада девојка, студент, читала голема книга подготвувајќи се за испит.
Кога еден падобранец ќе се приближи до вратата на авионот и скокне од него, тој знае дека веќе не може да се врати назад.